MyModel Network

In de aandacht

Dit is een video clip van een van onze geverifieerde leden

modelWilleke
Speel de video af en klik dan meteen op het symbool om de clip op volledig scherm te zien.

MyModel - portfolio\'s van fotomodellen, fotografen en andere artiesten.

10 Tips voor elk beginnend model

MyModel - Nina Amlang - cover model
Model : Nina Amlang
Beginnen als fotomodel kan verwarrend zijn, het is moeilijk om te bepalen waar je moet beginnen. Daarom hebben wij een tiental tips voor jou als beginnend model opgezet.

 

Leer met kritiek om te gaan

Elk model, beginnend of ervaren, zal wel eens kritiek krijgen. Bedenk wel dat dit in vrijwel alle gevallen goed bedoeld wordt en voor jou een leermoment moet zijn. Ook bij het zoeken van modellenwerk zul jij niet altijd gekozen worden als model, ook afwijzingen maken deel uit van modellenwerk. Afwijzingen hoeven ook lang niet altijd te betekenen dat jij als model niet goed genoeg bent, vaak zijn opdrachtgevers opzoek naar iets zeer specifieks. Jij bent als model zijnde wel goed, je voldoet alleen niet aann de specifieke eisen van die ene opdracht.

 

Wees beleefd

Omgang met mensen die onbeleefd zijn verloopt vaak erg moeizaam. Het is zowel voor jou als model als voor de opdrachtgever of fotograaf belangrijk om te zorgen dat er makkelijk gecommuniceert kan worden, zodat er met plezier terug gekeken kan worden op de fotoshoot. De resultaten van de fotoshoot zullen ook beterzijn wanneer de sfeer goed is. Jou eigen lichaamshouding als model moet ontspannen zijn, dit lukt niet als er een negatieve sfeer hangt.

 

Afspraken, optijd zijn!

Als je een afspraak hebt gemaakt met een fotograaf, modellenbureau of opdrachtgever, wees dan op tijd! De eerste indruk is zeer belangrijk, wanneer jij op je eerste afspraak direct te laat komt geeft dat direct een negatief beeld over jou, wat helemaal niet had gehoeven. Probeer altijd een kwartiertje van te voren aanwezig te zijn.

 

Een eigen modellen portfolio

Als beginnend model zul je niet direct over een hoogwaardig portfolio beschikken, daarom is het belangrijk dat je hier aan gaat werken. Je portfolio is je krachtigste middel om nieuw modellenwerk binnen te halen bij nieuwe opdrachtgevers. Je kunt je modellen portfolio uitbreiden door je bijvoorbeeld in te schrijven op MyModel en zo modellenwerk te gaan doen, desnoods onbetaald.

MyModel - Nina Amlang - cover model
Model : Nina Amlang

 

Een goed, gezond figuur

Ondanks dat er vele uitzonderingen zijn, zal er voor het meeste modellenwerk gezocht worden naar mensen met een goed figuur. De meeste portret/glamour/fashion foto's worden gemaakt om iets moois te laten zien. In het geval van portret of glamour ben jij dat! In het geval van fashion gaat het voornamelijk om het product dat jij als model aan hebt. Maar ook voor fashion fotoshoots worden modellen met een goed figuur gevraagd.

 

Verzorging

Naast je uiterlijk is ook je lichamelijke verzorging erg belangrijk. Zorg dat voor je aan een fotoshoot begint, je er helemaal piekfijn uitziet. Als er geen aparte visagist(e) is geregeld, zorg dan dat je haar en make-up helemaal in orde zijn, neem voor de zekerheid ook je make-up mee indien de fotoshoot binnen plaatsvind. Denk verder aan je nagels, tanden, lichaamshaar, enzovoorts.

 

Kleding

Voordat je aan een fotoshoot begint is het aan te raden om af te spreken wat je aantrekt. In veel gevallen zal je waarschijnlijk meerdere setjes kleding meenemen zodat je in de studio (in een kleedruimte) kan wisselen van outfit. Vergeet hierbij niet om aan schoenen en accessoires(sieraden, haarklemmen, elastiekjes, riemen) te denken. Wanneer je meer verschillende sets kleding mee hebt, zul je uit een enkele fotoshoot zeer verschillende foto's krijgen, twee vliegen in een klap!

 

Communiceer duidelijk

Laat als model duidelijk weten wat jij wel en wat jij niet wil doen. Bespreek dit van te voren zodat hier geen teleurstellingen over kunnen ontstaan tijdens de fotoshoot. Spreek ook van te voren af wat de eventuele vergoeding zal zijn, en wie wat met de foto's mag doen.

 

Poseren als een model

Poseren is vaak moeilijk, het is een drempel waar je als beginnend model even overheen zal moeten. Wat je het beste kunt doen is regelmatig even voor de spiegel gaan staan en te oefenen. Oefen de poses waarvan jij vind dat je er zo goed uitziet. Denk ook aan verschillende gezichtsuitdrukkingen, bijvoorbeeld: stoer, sexy, uitdagend, geschrokken, verbaas, enzovoorts. Op internet en YouTube is veel informatie te vinden voor beginnende modellen en poseren. Bekijk anders ook eens wat foto's uit fotoshoots om te kijken wat voor poses daar gebruikt zijn (in de mooie foto's natuurlijk!).

 

Houding

Tot slot misschien wel een van de belangrijkste tips. Denk niet dat je als beginnend model meteen alles voor elkaar zult krijgen, niet alles draait om jou. Je zult er samen met fotografen en opdrachtgevers aan moeten werken om van jezelf een beter model te maken. Er zijn veel personen die tegenwoordig een gok willen wagen in de modellenwereld, wanneer jouw houding niet gewaardeerd wordt zullen er tien anderen in de rij staan, bij wijze van spreken. Wees gewoon jezelf, en ga absoluut niet naast je schoenen lopen.