In de aandacht

Dit is een van de leden met samenwerkingen met minstens 5 andere leden.
model Sara PB
model
Sara PB
MyModel - portfolio\'s van fotomodellen, fotografen en andere artiesten. Hoe ga je als model om met andere profielen ?

Hoe ga je als model om met andere profielen ?

Het mag duidelijk wezen : MyModel is een communicatieplatform en beschikt niet over voldoende menselijke controles zoals een modellenbureau dat zou doen. Dat kan in de toekomst veranderen wanneer wij in de toekomst daadwerkelijk een samenwerking aangaan met een geregistreerd modellenbureau. (Bij deze laten wij een oproep aan de mogelijke organisaties die interesse hebben). Maar MyModel is wel de meest vooruitstrevende website van zijn soort uit de Benelux regio die controlemechanismen heeft om de geloofwaardigheid van profielen na te gaan en zo nodig op te treden. Maar de hoofdvoorzichtigheid is aan onze leden zelf die in persoonlijk contact treden met andere leden.

Tips tijdens het eerste contact

 • Let op voor mogelijke fakeprofielen (zonder verificatielabel). Zeker niet alle leden zonder verificatielabel zijn fake - integendeel, er is slechts een kleine kans - maar kunnen mogelijks iets te verbergen hebben. Zolang het vertrouwen niet is bevestigd dien je zelf voorzichtig om te gaan met je privacy.

  Gelukkig duurt het meestal niet lang totdat een bedrieger ontmaskerd wordt dankzij de rapporteringen door andere leden die argwaan of een slechte ervaring rapporteren aan MyModel.

  We sommen een aantal achterhaalde, mogelijke redenen waarom iemand een onecht profiel zou hebben.

  • De persoon is geen bekwaam fotograaf maar wil alleen maar mooie beelden verzamelen om wie weet welke reden.
  • De persoon wil bespioneren en zo veel mogelijk privacy gegevens van je verzamelen om deze voor andere doeleinden te gebruiken.
  • De persoon kan zich voordoen als een bestaand persoon om die in diskrediet te brengen door beweringen en voorstellen te schrijven die de echte persoon niet zou doen.

 • Behoed je voor fotografen die nauwelijks het minimum van 6 foto's in hun portfolio presenteren. Vooral wanneer ze al lang lid zijn of beweren al heel veel ervaring in fotografie te hebben.
 • Behoed je voor fotografen die geen foto's hebben met professionele modelposes.
 • Controleer de foto's van onbekende fotografen die zeer professionele foto's hebben. Zij kunnen mogelijks van andere websites geplukt zijn om indruk te maken.
 • Bijna elke professionele fotograaf heeft een eigen website. Als die niet vermeld staat op MyModel dan vraag je misschien best of je foto's mag zien op een zakelijke website van hem. Als men verwijst naar een pagina op Facebook, Instagram, Flickr, Picasa, ... enz. dan zijn dit geen zakelijke websites waarvan zij zelf eigenaar zijn. Het is dan moeilijk na te gaan of de foto's werkelijk van hen zijn.
 • Amateurfotografen hebben dikwijls geen eigen zakelijke website maar kunnen professioneel te werk gaan. Vraag naar referenties zoals een website met meer werken maar ook modellen waar deze fotograaf mee heeft samengewerkt. Het is pas overtuigend als de fotograaf foto's heeft van de modellen die je zelf kan aanspreken voor referenties over de fotograaf.
 • De reactiescore van een profiel is een belangrijke indicatie van hoe een profiel op interne berichten antwoordt. Het aantal sterren stelt de antwoordreactietijd voor. Zie je iemand zonder gele sterren dan is dat ofwel iemand die nooit antwoordt, ofwel iemand die zich geen communicatieabonnement veroorlooft en allerlei manieren zoekt om de communicatie buitenom de website te laten gebeuren. Naast de reactiesnelheid zie je ook het antwoordpercentage. Natuurlijk is er wellicht al eens een boodschap die niet beantwoord hoeft te worden maar het kan ook kieskeurigheid aanduiden. Desalniettemin is het aan te raden steeds een antwoord te bezorgen uit beleefdheid zodat de andere partij weet of er nog een interesse is te verwachten.
 • Behoed je voor leden die meteen vanaf het eerste of tweede bericht vragen naar je telefoonnummer, je Facebookprofiel of je meteen doorsturen naar een andere website om daar contact op te nemen, of een Whatsapp of Skype contact achterlaten. Dit kan een eerste stap zijn om je privacy gegevens te verzamelen voor welk doel ook.
 • Wees vooral voorzichtig om je E-mailadres te bezorgen aan je contactpersoon die je nog niet voldoende kent. Als je je E-mailadres geeft en daarna niks meer verneemt van die persoon dan weet je dat de persoon andere bedoelingen heeft dan een samenwerking te bekomen. Gebruik zoveel mogelijk van de communicatiemogelijkheden van MyModel want die verklappen je echte E-mailadres niet aan je contactpersoon.
 • Bekijk de online foto van de werklocatie. Wie geen foto plaatste heeft mogelijks geen werkplaats en dan kan je je afvragen waar de fotoshootopdracht doorgaat.
 • Hoewel er geen wettelijke regel over bestaat is het een normale houding dat een fotograaf een minderjarig model toelaat vergezeld te zijn met iemand van de ouders. Indien een fotograaf zelf voorstelt aan een minderjarige om zonder ouder te komen dan raadt MyModel alvast aan om het contact te verbreken. MyModel zal bij weet van afwijzing van ouderlijke aanwezigheid door een fotograaf of ander lid optreden en diens profiel opschorten of verwijderen.
 • MyModel garandeert niet dat leden met verificatielabel zich aan alle fatsoenlijkheidsregels houden maar de kans dat ze het niet doen is veel kleiner omdat ze zich bekendgemaakt hebben aan MyModel wie ze zijn en daardoor gemakkelijker opspoorbaar zijn wanneer ze grenzen overschrijden.
 • Bespreek op voorhand duidelijk wat de geplande shootopdracht inhoudt. Dit kan ongewenste voorstellen tijdens de shoot voorkomen.
 • Bespreek op voorhand de doelstellingen. Word je betaald ? Krijg je alle foto's na de shoot ? Waar mogen de foto's voor gebruikt worden ?

Tips voor tijdens de opdracht

 • Evalueer de set en het professionalisme van de fotograaf zodat je die achteraf gemakkelijk kan beoordelen. Is er een degelijke omkleedgelegenheid ? Ben je op je gemak ? Is er comfort (niet te koud, toiletgelegenheid, ...) ? Gebeurt de uitvoering met professionele apparatuur ? Is het resultaat van goede kwaliteit ?

Tips voor na de opdracht

Je bent nu een ervaring rijker. Deel zoveel mogelijk resultaten op MyModel die voordelen voor jezelf en anderen kunnen opleveren.

 • Duid op MyModel aan met wie je effectief hebt samengewerkt. Dit verhoogt de vertrouwenswaardigheid van jezelf en van de fotograaf voor volgende opdrachten.
 • Indien dit toegestaan is volgens de overeenkomst, plaats de beste foto's van je samenwerking in een samenwerkingsalbum. Dit verrijkt je portfolio en is een goede referentie voor de fotograaf.
 • Een klein commentaartje plaatsen bij een foto met de naam van de fotograaf kan je bekendheid en die van de fotograaf ook bevorderen.
 • Neem op een dag de tijd om het profiel van de fotograaf en zijn samenwerking met jou te beoordelen. Dit kan je uitvoeren op zijn profiel en gebeurt volledig anoniem. De fotograaf zal niet kunnen zien van wie de beoordelingen komen. Pas vanaf wanneer het aantal beoordelingen door 5 verschillende andere leden is gebeurd zullen de resultaten door middel van presentatie door cijfers zichtbaar zijn op het profiel zelf. Hoe meer beoordelingen en hoe hoger de scores, hoe interessanter het wordt voor andere leden om nieuwe samenwerkingen met je aan te gaan. Je kan niet op alles goed scoren. Iedereen heeft zijn werkpunten en daar is niks mis mee. Je modellencarrière houdt immers niet op na 5 ervaringen.