In de aandacht

Dit is een van de leden met samenwerkingen met minstens 5 andere leden.
fotograaf Wim van der Stelt
fotograaf
Wim van der Stelt
MyModel - portfolio\'s van fotomodellen, fotografen en andere artiesten. Kindermodellen

Kindermodellen

Dit betreft geen bepaald modelgenre. De term is puur op basis van leeftijdsgroep gemaakt. Doorgaans is de term van toepassing op modellen van de leeftijd van 2 tot 16. In het bijzonder dient men rekening te houden met wettelijke bepalingen die van toepassing zijn tot aan de leeftijd van 18. De kunstenaar of opdrachtgever is verplicht om de wettelijke rechten en plichten rondom de bescherming van het kind te respecteren. Vanzelfsprekend mag geen naaktfotografie toegepast worden. Andere vormen van kunst waarin het kind als model fungeert moet gebeuren met toestemming van de ouders en in principe ook onder toeziend oog van iemand van de ouders. Er moeten duidelijke overeenkomsten gemaakt worden zoals voor welk doel de foto's gepubliceerd zullen worden. Bij voorkeur is het kind ingeschreven via een modellenbureau die deze overeenkomsten opvolgt.

Kindermodellen zijn zeer veel gevraagd voor allerlei magazines en kledingsketens. De foto's die resulteren uit fotografie met kinderen hebben van nature een groter emotioneel effect. De expressies zijn dikwijls realistischer en minder "gespeeld" of geforceerd. Jongeren die vroeg beginnen met sporadisch modellenwerk en dit werk doorzetten op latere leeftijd hebben in vele gevallen snel naambekendheid verworven en worden nog meer gevraagd door de extra ervaring. Sommige foto's van vroege modellen kunnen na een aantal jaren nog een veel hogere waarde krijgen als het model een hoge faam bereikt tot in de modewereld.

Rekening houdende met algemene trend dat minder professionele modellen meestal al over hun succespiek zijn na hun 25e (door onder andere een gehuwde status en minder tijd) kan het een zeer doordachte zet zijn van de ouders om hun fotogenieke lieveling reeds op jonge leeftijd een zetje te geven in de mooie wereld van glitter en succes zolang het maar als leuke ervaringen overkomt zonder hoge druk. Mits de juiste opleiding bij een erkend modellenbureau kan een jongere reeds vroeg ingeschakeld worden als professioneel model maar onder de vleugels van een modellenbureau kan de prestatiedruk toenemen. Er zal dus gekozen moeten worden tussen de leuke, willekeurige uitdagingen (zonder modellenbureau) of het echte modellenwerk met opgelegde regels. Jongeren met een natuurlijke aanleg voor poseren zullen dit nog wel als even leuk ervaren.

Ook veel fotografen zien brood in kindermodellen maar het is echter een moeilijkere kunst voor de fotograaf om een jong kind (zonder modelervaring) in een ideale pose te fotograferen. Sommige truken die men vroeger gebruikte zijn immers uit den boze : je mag geen lolly geven en deze binnen een minuut afnemen om een weeneffect op de foto te krijgen.

De keuze om kindmodel te zijn ligt bij de ouders die er over beslissen. Het is belangrijk dat zij met het kind spreken om te horen of hij/zij zoiets leuk vindt.

Bij leeftijden vanaf 16 jaar dient nog steeds de toestemming van de ouders verkregen te worden voor modelopdrachten, ook al spreekt men niet meer over de categorie kindermodellen.

Bekijk onze geregistreerde kindermodellen