In de aandacht

Deze foto kreeg vandaag een 'Vind-ik-mooi' klik
van Arnold van der Ark
Mooi!      (7 stemmen)

fotograaf : Arnold van der Ark
Fotocommentaar : Kayleight Elderkamp
MyModel - portfolio\'s van fotomodellen, fotografen en andere artiesten. Alternatieve modellen

Alternatieve modellen

Dit is een bijzondere groep van modellen die opmerkelijk in het oog kunnen springen door een uitdagende stijl die breekt met de maatschappijstandaarden. Vaak provocerend, rebels en grensverleggend. Een vorm die daarvan meest voorkomt zijn de modellen met opvallende tatoeages en piercings. Zij dragen daarmee reeds een symboliek met zich mee op hun lichaam. Shoots kunnen daarmee ideale accenten krijgen als de tatoeages of piercings mee met het onderwerp van de shoot overeenstemmen.

Een succesvolle groep van alternatieve modellen zijn de gothic modellen. Het idee gaat uit van een persoonlijke stijl waar de schoonheid in uitdagende vorm een levensstijl uit met subculturen zoals gothics, burlesques, latex en fetisjisme. Vrouwelijke rondingen kunnen met de kledingstijl eveneens sterk geaccentueerd worden waardoor een sexuele aantrekkingskracht ontstaat die eerder als machtsdrang wordt ervaren dan een wederzijds respect in een traditionele liefdesrelatie. Een meester-slaaf verhouding is dan ook een voorkomend onderwerp in fotoshoots. Er is een niche markt van magazines die op zoek zijn naar dergelijke alternatieve modellen.

Naast gothic stijl komt de punk stijl ook vaak aan bod als opvallende, uitdagende, alternatieve stijl.

Een model met enkele kleine tatoeages of apart kapsel is daarom niet meteen een alternatief model. De uitbeelding moet meegaan in de stijl van een alternatief model. Gedurfde, niet-alledaagse kleding kan dit duidelijk maken. Alternatieve stijl kan gekleed of ongekleed zijn maar in dit laatste geval toch overduidelijk blijven zoals kenmerken van geschoren hoofd of andere extreme haarstijl (bv. mohawk stijl of dreadlocks), haar in extreem onnatuurlijk felle kleuren. Een alternatief model beslist zelf op welke manier ze wil poseren : zij is de stijl zelve door haar sterke personaliteit in haar uiterlijk.

Door de benadrukking van persoonlijke vrijheid en recht op eigen mening (met onder andere een rebelse kledingstijl) in de maatschappij komt het onderwerp meer en meer aan bod en zo ook de vraag naar fotoshoots met zulke modellen.

Hoewel het contrast van gothic (of andere alternatieve) stijl en catwalk (haute couture) cultuur zeer groot is wordt er in de modewereld wel mee geëxperimenteerd. Modeontwerpers zoals Vivienne Westwoord en Jean Paul Gautier lieten zich graag door modellen met tatoeages inspireren en lieten ook modellen met getatoe¨erde kunstwerken op hun lichaam paraderen. Een van de bekendere modellen met aparte, rebelse stijl is de Deense Freja Beha Erichsen

Gewone modellen kunnen transformeren naar een tijdelijk alternatief model door grimeertechnieken of bewerkingen door bodypainters te ondergaan. Hierdoor kunnen nog extremere lichaamsexpressie ontstaan. Bv. wanneer men in de huidskleur van een wild dier wordt beschilderd. Indien meer dan enkel het hoofd gegrimeerd of beschilderd is dan kan men spreken van bodypaint modellen.